Proporcje na wykonanie kompotu, który jest idealny i pasuje do niedzielnego obiadu jak ulał!

składniki:
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 3 śliwki
- garść malin
- 3 goździki
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z połówki cytryny
- 2 litry wody
przyrządzanie:
- Wszystkie owoce mogą być mrożone, kompot też będzie pyszny
- Myjemy owoce, usuwamy pestki, jabłka i gruszkę kroimy na ćwiartki
- Wrzucamy owoce, sok z cytryny i przyprawy oraz cukier do garnka
- Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut
- Można sypnąć trochę cukru waniliowego dla zapachu
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














