Jest to zdecydowanie nasz ulubiony i najlepszy przepis na zupę krem z pomidorów.
składniki:
- 1,5 - 2 kg pomidorów
- 1 litr bulionu z warzyw
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- garść bazyli
- łyżeczka cukru
- pół łyżki octu winnego
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
przyrządzanie:
- Czosnek i cebulę zeszklić na oliwie i maśle.
- Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku. Potrzymać kilka minut, a potem obrać. Usunąć gniazda a miąższ pokroić. Podzielić porcję na połowę. Jedną porcję zachować a drugą włożyć do garnka z dodatkiem octu i cukru. Całość zagotować i dodać wrzący bulion. Gotować pod przykryciem 5 minut.
- Teraz dodać zawartość patelni, resztę pomidorów, sol, pieprz, bazylię i całość zmiksować.
- Jeszcze raz zagotować. Gotowe!