Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Impreza z adwokatem

Historia powstania likierów jajecznych nie jest do końca jasna. Wiadomo, że pierwszy gęsty, słodki trunek tego typu przyrządzili Holendrzy, którzy zamieszkiwali Gujanę Holenderską

Podstawą do pierwszych adwokatów było awokado, które rosło naturalnie na Surinamie. Kiedy jednak Holendrzy przywieźli przepis na ten pyszny trunek na stary kontynent, nie przewidzieli podstawowego problemu – w chłodnej Holandii nie rosło awokado. Pomysłowi Holendrzy postanowili zastąpić egzotyczny owoc żółtkami kurzych jaj, które dawały bardzo podobną konsystencję. Do produkcji masowej adwokat wszedł już na początku XVII. Tradycyjnie alkoholem używanym do produkcji był jenever. Obecnie likier produkuje się na bazie winiaku (dla nadania aromatu) i spirytusu. 

Trudno też sprecyzować etymologię nazwy adwokat.
Najpopularniejsza wersja głosi, że pochodzi ona od holenderskiego wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów). Podobno był to ulubiony napój prawników, którzy przepłukiwali nim strudzone gardła w trakcie kilkugodzinnych przemów w sądzie. Inna wywodzi ją od słowa ahuacatl, które w języku Azteków oznaczało owoc awokado. Po przeniesieniu na hiszpański brzmiało ono avogado, czyli ni mniej, ni więcej tylko prawnik.

Do Polski receptura na adwokata dotarła w XIX wieku. Nasze babcie doskonale znały przepisy na ajerkoniak, czyli odpowiednik advokata domowej roboty, który serwowały do poobiedniej kawy. Na terenie należącym do ówczesnego zaboru austriackiego produkowało go kilka wytwórni. W okresie międzywojennym do tego grona dołączyła również Fabryka Najprzedniejszych Wódek i Likierów Jerzego Jenknera i Spółki, mieszcząca się w Bielsku-Kamienicy. Spadkobiercą receptury i sposobu produkcji likieru jajecznego pod nazwą Advocaat i jedynym prawnym właścicielem marki od 1997 roku jest Polmos w Bielsku-Białej. Do jego wytwarzania wykorzystuje żółtka pochodzące z jaj wiejskich kur.


A oto kilka  drinków z adwokata:
KAWA Z ADWOKATEM
TĘCZOWY
ADVOCATUS DIABOLI
BOMBARDINI

Polecamy!