Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Impreza z adwokatem

Historia powstania likierów jajecznych nie jest do końca jasna. Wiadomo, że pierwszy gęsty, słodki trunek tego typu przyrządzili Holendrzy, którzy zamieszkiwali Gujanę Holenderską

Podstawą do pierwszych adwokatów było awokado, które rosło naturalnie na Surinamie. Kiedy jednak Holendrzy przywieźli przepis na ten pyszny trunek na stary kontynent, nie przewidzieli podstawowego problemu – w chłodnej Holandii nie rosło awokado. Pomysłowi Holendrzy postanowili zastąpić egzotyczny owoc żółtkami kurzych jaj, które dawały bardzo podobną konsystencję. Do produkcji masowej adwokat wszedł już na początku XVII. Tradycyjnie alkoholem używanym do produkcji był jenever. Obecnie likier produkuje się na bazie winiaku (dla nadania aromatu) i spirytusu. 

Trudno też sprecyzować etymologię nazwy adwokat.
Najpopularniejsza wersja głosi, że pochodzi ona od holenderskiego wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów). Podobno był to ulubiony napój prawników, którzy przepłukiwali nim strudzone gardła w trakcie kilkugodzinnych przemów w sądzie. Inna wywodzi ją od słowa ahuacatl, które w języku Azteków oznaczało owoc awokado. Po przeniesieniu na hiszpański brzmiało ono avogado, czyli ni mniej, ni więcej tylko prawnik.

Do Polski receptura na adwokata dotarła w XIX wieku. Nasze babcie doskonale znały przepisy na ajerkoniak, czyli odpowiednik advokata domowej roboty, który serwowały do poobiedniej kawy. Na terenie należącym do ówczesnego zaboru austriackiego produkowało go kilka wytwórni. W okresie międzywojennym do tego grona dołączyła również Fabryka Najprzedniejszych Wódek i Likierów Jerzego Jenknera i Spółki, mieszcząca się w Bielsku-Kamienicy. Spadkobiercą receptury i sposobu produkcji likieru jajecznego pod nazwą Advocaat i jedynym prawnym właścicielem marki od 1997 roku jest Polmos w Bielsku-Białej. Do jego wytwarzania wykorzystuje żółtka pochodzące z jaj wiejskich kur.


A oto kilka  drinków z adwokata:
KAWA Z ADWOKATEM
TĘCZOWY
ADVOCATUS DIABOLI
BOMBARDINI

Polecamy!