Pyszne danie, posmakuje każdemu- indyk z grzybami.
składniki:
- 2 uda indycze
- 8 plastrów szynki
- 6 łyżek oleju
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1/2 l rosołu drobiowego
- 1/2 l czerwonego wina wytrawnego
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Mięso posyp sola i pieprzem. Podsmaż przez kilka minut na patelni, przełóż do brytfanny.
- Cebulę drobno posiekaj, szynkę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, dodaj wszystko do indyka.
- Zalej rosołem, piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu mięso wyjmij na półmisek.
- Do sosu z pieczenia dodaj wino i śmietanę, zagotuj. Udka polej sosem i posyp porwaną natką.