Sałatek nigdy dosyć! Szczególnie kiedy są proste w wykonaniu i stosunkowo tanie. Oto indyjska sałatka z pomidorem, ogórkiem i masa dobroci!
składniki:
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 cebula
- 1 ogórek
- 500 g pomidorów
- 1 zielona papryczka pepperoni, łagodna
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
przyrządzanie:
Kumin rzymski i kolendrę prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż zaczną wydzielać zapach. Wyjmujemy, studzimy, a następnie rozcieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy w cienkie paski. Obrany ogórek kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Połówki ogórka kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę pepperoni pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie krążki. Mieszamy z cebulą, ogórkiem i pomidorami.
Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę z połowy owocu. Wyciśnięty sok i skórkę mieszamy z rozdrobnionymi przyprawami, solą i pieprzem, dodajemy cukier do smaku. Mieszamy z sałatką i odstawiamy na 20-30 minut do przegryzienia się smaków.
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Sałatkę raz jeszcze doprawiamy do smaku i posypujemy pietruszką.