składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- szklanka cukru
- kostka masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany 12%
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 l mleka
- 10 jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- cukier puder
przyrządzanie:
- Z maki, cukru, proszku, margaryny, żółtek i śmietany zagnieć kruche ciasto i podziel na dwie części.
- połowę ciasta wyłóż na blaszkę. Jabłka pokrój na plasterki i ułóż jedno przy drugim na blaszce. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
- Budynie ugotuj na mleku z 3 łyżkami masła. Na jabłka wylej ciepły budyń. Przykryj wszystko rozwałkowaną drugą częścią ciasta.
- Piecz godzinę w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku.