składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- szklanka cukru
- kostka masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany 12%
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 l mleka
- 10 jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- cukier puder
przyrządzanie:
- Z maki, cukru, proszku, margaryny, żółtek i śmietany zagnieć kruche ciasto i podziel na dwie części.
- połowę ciasta wyłóż na blaszkę. Jabłka pokrój na plasterki i ułóż jedno przy drugim na blaszce. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
- Budynie ugotuj na mleku z 3 łyżkami masła. Na jabłka wylej ciepły budyń. Przykryj wszystko rozwałkowaną drugą częścią ciasta.
- Piecz godzinę w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















