Soczyste jabłka pod słodką kruszonką na ciepło to wyjątkowy deser, który posmakuje każdemu. Doskonała alternatywa dla szarlotki. Posmakuj, a nie pożałujesz.
składniki:
- 1 kg jabłek
- 150g mąki
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół kostki masła
- sok z cytryny
- cynamon
przyrządzanie:
1. Obieramy jabłka i tarkujemy. Kropimy sokiem z cytryny i wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Słodzimy. Możemy deser zrobić także w małych naczyniach żaroodpornych.
2. W misce mieszamy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy w rękach, aż powstanie kruszonka. Sypiemy nią przygotowane jabłka i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
3. Pieczemy przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
4. Podajemy na ciepło. Dobrym pomysłem jest podanie deseru z gałką lodów waniliowych.