Inna wersja placków z jabłkami? Krążki jabłek smażone w cieście - na śniadanie, jak i na przekąskę!
składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 250 g mąki
- 1/4 litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, wodę i żółtka – starannie mieszamy łyżką.
- Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta.
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plastry o 1 cm grubości, wycinamy gniazda nasienne.
- Każdy plasterek jabłka maczamy dokładnie w cieście.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się ładnie zarumienią.
- Podajemy same lub z dodatkami: miód, jogurt/śmietanka, syrop klonowy, domowy golden syrup (przepis).