Inna wersja placków z jabłkami? Krążki jabłek smażone w cieście - na śniadanie, jak i na przekąskę!
składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 250 g mąki
- 1/4 litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, wodę i żółtka – starannie mieszamy łyżką.
- Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta.
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plastry o 1 cm grubości, wycinamy gniazda nasienne.
- Każdy plasterek jabłka maczamy dokładnie w cieście.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się ładnie zarumienią.
- Podajemy same lub z dodatkami: miód, jogurt/śmietanka, syrop klonowy, domowy golden syrup (przepis).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














