Mało kto nie lubi jagodzianek. Jednak mało kto wie, że ich wykonanie jest tak łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować jagody, mąkę, jajka, cukier, drożdże, masło, mleko i sól. Sprawdź sama w jak prosty sposób powstają te przepyszne bułeczki.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 8 dag drożdży
- 5 dag masła
- 2 szklanki mleka
- sól do smaku
- 1 kg jagód
- 5 dag cukru
Wykonanie:
- Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki.
- Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli.
- Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia.
- Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na części.
- Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
- Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
- Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia.
- Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor.