
Delikatny auszpik, jaja na twardo, wędzony łosoś i intensywne kapary
czas: 20 minut + 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
4 jaja
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka żelatyny
1 łyżeczka octu winnego
kilka kropli przyparwy typu magi
1 cytryny
garść kaparów
sól, pieprz
koperek do dekoracji
przyrządzanie:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnego bulionu, a gdy napęcznieje, podgrzać z resztą bulionu, ostawic, raz na jakiś czas mieszać. Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na połówki wzdłuż. Ułożyc w salaterce i zalać zsiadająca się galaretą doprawioną wcześniej dość mocno octem, solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Schłodzić, a na wierzchu ułożyć tuż przed podaniem plastry łososia, cytyrnę oraz gałązki koperku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













