Orzeźwiajace i bogate w witaminy danie na wiosnę
czas: 45 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 jaja
2 szklanki oczyszczonych liści szczawiu
1 łyżka oleju
1 małe dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Jaja ugotować na twardo z dodatkiem soli (ok. 10 minut). Szczaw przebrać, usunąć ogonki, dokładnie opłukać. Nieco osuszyć i dusić do na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Awokado przekroić na pół, łyżką wybrać miąższ, który dodać do szczawiu. Wszystko razem zmiksować. Po kilka łyżek sosu umieścić na talerzach, a na nim obrane, przekrojone na pół jaja.