Idealny pomysł na śniadanie. Jajecznica trochę inaczej, z nutką Meksyku w tle. Dodatkowo zaserwuj tortille - będzie odświętnie i smacznie. Zwykły przepis uzyska niezwykły charakter!
składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 miękkie kukurydziane tortille
- 1 pomidor, obrany i pokrojony
- 1 dymka, posiekana
- 1 mały strąk zielonej papryki chili, bez pestek i posiekany
- 4 jajka, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo szczypta zwykłej soli
przyrządzanie:
- Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie. Zwiń tortille w rulonik, potnij je nożyczkami na paski i wrzuć prosto na rozgrzany olej.
- Podsmażaj paseczki tortilli przez kilka minut, aż będą chrupkie i złociste, a następnie przełóż do miski.
- Włóż na patelnię pokrojony pomidor, posiekaną dymkę oraz chili, i smaż wszystko mniej więcej przez minutę, mieszając drewnianą łyżką.
- Dodaj podsmażone tortille, jajka i sól. Mieszaj drewnianą łyżką.
- Kiedy jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z ognia i mieszaj, aż będą takie, jak lubisz najbardziej.