Syte śniadanie lub lekki obiad. Wykorzystujemy do tego dania jajka i sezonowe szparagi. Jest pysznie i zdrowo. Co wy na to?
składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki masła
DODATKI
- tarty parmezan
- szczypiorek
- pieczywo
przyrządzanie:
- Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać do 2/3 długości od końca, ugotować na parze (ok. 4 minuty) aż będą al dente.
- Ułożyć na talerzach, polać połową roztopionego i sklarowanego masła (2 łyżki), doprawić solą, pieprzem.
- Na reszcie masła usmażyć jajka sadzone, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na szparagach, posypać szczypiorkiem oraz tartym parmezanem. Podawać z pieczywem na śniadanie lub przekąskę.