To podobno jeden z najtrudniejszych sposobów, by przygotować jajko. Jednak jeżeli znudziły ci się na twardo, jajecznica czy sadzone, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Jajka w koszulkach, czyli jajka poche to pomysł na wykwintne śniadanie.
składniki:
- jajko
- woda/wrzątek
- ocet - łyżeczka
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Zagotuj wodę w garnku (wysokość wody ok. 10 cm). Dolej ocet i utrzymuj delikatnie wrzącą wodę. Jajko wbij do miseczki i z niej przelej w jedno miejsce do garnka z wrzątkiem. Nie mieszaj, nie dotykaj. Po ok. 4 min. przerzuć jajko przy pomocy nabierki/łyżki z dziurkami na drugą stronę. Po chwili wyjmij i przez chwile odcedź. Potem przełóż na przygotowany chleb-podsmażony biały lub ciemny. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem lub polej sosem musztardowym.