
Egotyczny sposób na podanie jaj na twardo - obsmażonych w cienkiej wartwie tuńczkowej panierki
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minut przygotowania + 30 minut chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
5 jaj
1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie włanym
1 cebula
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mąki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
przyrządzanie:
4 jajka ugotować na twrado. Tuńczyka odsączyć. Cebulę i imbir drobno posiekać. Wraz z tuńczykiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie zmiksować. Masę doprawić kolendrą, solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajo i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 porcje. Z każdej z nich rozwałkować placek o grubości ok. 5 mm. Na plackach układać obrane ze skorupek jajka i dokładnie owijać je rybną masą. Następnie odstawić do lodówki na 30 minut.
W dużym rondlu do głębokiego smażenia rozgrzać olej. Delikatnie wkładać jajk i smażyć przez 3-4 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tatarskim lub curry.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













