Obieranie gotowanych jajek bywa uporczywe. Często skorupka schodzi razem z białkiem, a sam proces trwa w nieskończoność, odbiera nam przyjemność z gotowania. Oto prosty trik, który pomaga uporać się ze skorupkami w kilka sekund.
Soda oczyszczona dobra na wszystko!
Soda oczyszczona ułatwi obieranie ugotowanych jajek, z których czasem trudno zdjąć skorupkę. Do garnka wlej około litra wody i wsyp pełną łyżkę sody oczyszczonej. Całość zagotuj. Po zagotowaniu wodę zdejmij z ognia i włóż do niej ugotowane wcześniej jajka na 10 minut. Następnie obierz jajka zwyczajnym sposobem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














