Kilka prostych wskazówek, które już raz na zawsze rozwieją wątpliwości – ,, jaka oliwa, do jakiego dania ?”
Olio di oliwa jest mieszanką oliw extra vergine i pomace. Można go śmiało używać do sałatek i sosów, a także do smażenia – jednak tylko wtedy, gdy smażymy potrawy krótko i na niezbyt rozpalonym tłuszczu.
- extra vergine (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia), pomace (oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia, czasami napis „pomace” spotkamy też na butelce oliwy z oliwek z wytłoczyn) i olio di oliwa (oliwa zawierająca oliwę extra vergin i oliwę pomace).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















