Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Jak ryż trafił pod strzechy?

Ryż jest podstawą wielu dań. Można go spożywać na słodko, z mięsem, rybami czy faszerować nim ptactwo. Obfituje w witaminy i związki mineralne, pomagające utrzymać organizm w dobrej kondycji. W artykule przepis na faszerowana paprykę z dodatkiem ryżu firmy Konpack z limitowanej serii „Wiejska Spiżarnia”.

Ryż każdego rodzaju jest tak popularny we wszystkich kuchniach europejskich, że czasami zapominamy skąd tak naprawdę pochodzi. Adaptując go do potrzeb kuchni narodowej odkrywamy, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ziaren. Jednak, aby trafić na polskie stoły, ryż przebyć musiał bardzo długą drogę.

Historia tego ziarna rozpoczyna się 5 000 lat przed naszą erą na terenach dzisiejszych Chin. Już wtedy traktowano go jako główny składnik pożywnej diety. Ryż zawiera bowiem mnóstwo dodających energii węglowodanów, błonnik i wiele składników mineralnych. Z biegiem lat uprawa szlachetnego ziarna rozprzestrzeniła się na okoliczne tereny: Indie oraz Egipt, a następnie dotarł do Europy. Hiszpanie oraz Włosi nie wiedzieli jak uprawiać ryż, musieli więc transportować go z odległych zakątków świata, co było bez wątpienia kosztowną praktyką. Pozwolić sobie mogli na niego wówczas jedynie najbogatsi.

Dzięki XV-wiecznym eksperymentom z uprawą, ryż jest obecnie produktem powszechnym. Pola ryżowe założone przez Galeazzo Sforzę i jego brata pomogły rozwinąć i upowszechnić jego uprawę w całej Europie. Gdy sposoby dbania o uprawy ryżu zostały opanowane, eksperymentatorzy rozpoczęli próby obróbki ziaren. Dzięki temu dziś mamy ryż biały, brązowy, basmati, jaśminowy i wiele innych. Każdy rodzaj zawiera charakterystyczne tylko dla siebie składniki, witaminy i związki mineralne, pomagające utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Co więcej, łatwość i szybkość przyrządzania ryżu czyni z niego podstawę wielu polskich dań. Zamiast bambusa dodajemy do niego mięso, które zawinięte w liście kapusty tworzy popularne gołąbki. Bardzo chętnie kładziemy na kanapki ryż zmieszany z cebulą, koncentratem pomidorowym i rybami, czyli znany wszystkim paprykarz. Dzieci natomiast przepadają za ryżem na słodko, podanym z owocami i koktajlem lub serem białym i cukrem. Jego smak bowiem doskonale komponuje się zarówno z ostrymi przyprawami, jak i łagodniejszymi, za to słodszymi aromatami.

Aby podkreślić zapożyczony, jednak obecnie typowo polski charakter ryżu, firma Konpack stworzyła limitowaną serię ,,Wiejska Spiżarnia’, zawierającą produkty, będące podstawą naszej kuchni narodowej, a więc kasze i ryże. Każda porcja zamknięta jest w wygodnej saszetce, którą wystarczy wrzucić do wrzącej wody i ugotować na sypko. Dalsze przygotowanie zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji kulinarnej.

Łagodny smak ryżu sprawił, że stał się on podstawą kuchni prawie w każdym zakątku świata, a dzięki walorom prozdrowotnym zyskał wielu sympatyków wśród osób dbających o zdrowe odżywianie.

Dziś Wiejska Spiżarnia prezentuje:

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 4 żółte papryki
  • ryż (1 torebka)
  • mięso mielone (300 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • rosół instant
  • oliwa
  • jajko
  • sól, czarny pieprz mielony

Przygotowanie:Umyte strąki papryki oczyścić z nasion, obgotować w posolonym wrzątku 10 minut. W tym czasie ugotować ryż na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na gorącym oleju, ostudzić. Masę z ryżu, zeszklonej cebuli i mięsa mielonego doprawić solą, pieprzem, dodać jajko surowe i dokładnie wymieszać. Wypełnić obgotowane i wystudzone strąki papryki przygotowaną masą, umieścić w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec około 40 minut.

Więcej na: www.konpack.pl