Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak ryż trafił pod strzechy?

Ryż jest podstawą wielu dań. Można go spożywać na słodko, z mięsem, rybami czy faszerować nim ptactwo. Obfituje w witaminy i związki mineralne, pomagające utrzymać organizm w dobrej kondycji. W artykule przepis na faszerowana paprykę z dodatkiem ryżu firmy Konpack z limitowanej serii „Wiejska Spiżarnia”.

Ryż każdego rodzaju jest tak popularny we wszystkich kuchniach europejskich, że czasami zapominamy skąd tak naprawdę pochodzi. Adaptując go do potrzeb kuchni narodowej odkrywamy, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ziaren. Jednak, aby trafić na polskie stoły, ryż przebyć musiał bardzo długą drogę.

Historia tego ziarna rozpoczyna się 5 000 lat przed naszą erą na terenach dzisiejszych Chin. Już wtedy traktowano go jako główny składnik pożywnej diety. Ryż zawiera bowiem mnóstwo dodających energii węglowodanów, błonnik i wiele składników mineralnych. Z biegiem lat uprawa szlachetnego ziarna rozprzestrzeniła się na okoliczne tereny: Indie oraz Egipt, a następnie dotarł do Europy. Hiszpanie oraz Włosi nie wiedzieli jak uprawiać ryż, musieli więc transportować go z odległych zakątków świata, co było bez wątpienia kosztowną praktyką. Pozwolić sobie mogli na niego wówczas jedynie najbogatsi.

Dzięki XV-wiecznym eksperymentom z uprawą, ryż jest obecnie produktem powszechnym. Pola ryżowe założone przez Galeazzo Sforzę i jego brata pomogły rozwinąć i upowszechnić jego uprawę w całej Europie. Gdy sposoby dbania o uprawy ryżu zostały opanowane, eksperymentatorzy rozpoczęli próby obróbki ziaren. Dzięki temu dziś mamy ryż biały, brązowy, basmati, jaśminowy i wiele innych. Każdy rodzaj zawiera charakterystyczne tylko dla siebie składniki, witaminy i związki mineralne, pomagające utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Co więcej, łatwość i szybkość przyrządzania ryżu czyni z niego podstawę wielu polskich dań. Zamiast bambusa dodajemy do niego mięso, które zawinięte w liście kapusty tworzy popularne gołąbki. Bardzo chętnie kładziemy na kanapki ryż zmieszany z cebulą, koncentratem pomidorowym i rybami, czyli znany wszystkim paprykarz. Dzieci natomiast przepadają za ryżem na słodko, podanym z owocami i koktajlem lub serem białym i cukrem. Jego smak bowiem doskonale komponuje się zarówno z ostrymi przyprawami, jak i łagodniejszymi, za to słodszymi aromatami.

Aby podkreślić zapożyczony, jednak obecnie typowo polski charakter ryżu, firma Konpack stworzyła limitowaną serię ,,Wiejska Spiżarnia’, zawierającą produkty, będące podstawą naszej kuchni narodowej, a więc kasze i ryże. Każda porcja zamknięta jest w wygodnej saszetce, którą wystarczy wrzucić do wrzącej wody i ugotować na sypko. Dalsze przygotowanie zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji kulinarnej.

Łagodny smak ryżu sprawił, że stał się on podstawą kuchni prawie w każdym zakątku świata, a dzięki walorom prozdrowotnym zyskał wielu sympatyków wśród osób dbających o zdrowe odżywianie.

Dziś Wiejska Spiżarnia prezentuje:

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 4 żółte papryki
  • ryż (1 torebka)
  • mięso mielone (300 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • rosół instant
  • oliwa
  • jajko
  • sól, czarny pieprz mielony

Przygotowanie:Umyte strąki papryki oczyścić z nasion, obgotować w posolonym wrzątku 10 minut. W tym czasie ugotować ryż na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na gorącym oleju, ostudzić. Masę z ryżu, zeszklonej cebuli i mięsa mielonego doprawić solą, pieprzem, dodać jajko surowe i dokładnie wymieszać. Wypełnić obgotowane i wystudzone strąki papryki przygotowaną masą, umieścić w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec około 40 minut.

Więcej na: www.konpack.pl