Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

Ryba w sosie słodko- kwaśnym

Ryba w sosie słodko- kwaśnym

Kokardki z marmoladą

Kokardki z marmoladą

Kotlety z kurczaka z boczkiem

Kotlety z kurczaka z boczkiem

Sałatka makaronowa z łososiem i serem brie

Sałatka makaronowa z łososiem i serem brie

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Bułeczki jagodzianki

Bułeczki jagodzianki

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Kapuśniaczki z młodej kapusty

Kapuśniaczki z młodej kapusty

Pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich z warzywami

Pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich z warzywami

10 inspiracji na podanie TACOS

10 inspiracji na podanie TACOS

Deser ryżowy z gruszką

Deser ryżowy z gruszką

Ciasto na niby

Ciasto na niby

Koktajl pietruszkowo- pomarańczowy

Koktajl pietruszkowo- pomarańczowy

Leczo z frankfurterką

Leczo z frankfurterką

Rosyjska zupa buraczana

Rosyjska zupa buraczana

Jak schłodzić alkohol?

Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku? Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, zdradza tajniki dotyczące serwowania poszczególnych alkoholi.

drink-1031701_960_720

Temperatury podawania i degustacji win

Mierzenie temperatury wina nie powinno być jedynie domeną koneserów tego trunku, ponieważ ten wyjątkowy napój alkoholowy podawany w nieodpowiedniej temperaturze traci swoje walory organoleptyczne i nabiera zupełnie innego smaku oraz aromatu. Zasada ta dotyczy każdego wina, od szampana i win musujących, które powinny być serwowane w bardzo niskich temperaturach, aż po wina likierowe, serwowane w temperaturze pokojowej. Temperatura, w której najlepiej smakuje, z reguły, jest wskazana przez samych producentów na etykiecie. Niskie temperatury (niższe niż te zalecane) podkreślają kwasowość, cierpkość i smak tanin w winie, a wysokie (wyższe niż te zalecane) słodycz i nuty alkoholu. Dzięki temu łatwiej zrozumieć dlaczego starsze czerwone wina, o pełnym aromacie, najlepiej smakują w temperaturze wyższej niż 14°C; idealnie podkreślając jego walory. Natomiast jeśli zbyt mocno wychłodzimy trunek podkreślimy tym samym jego kwasowość, która przykryje zalety. Szampany, prosecco i wina musujące powinny być serwowane w niskich temperaturach, dzięki czemu jesteśmy w stanie docenić ich pełny smak. Wyższe temperatury sprawiają, że trunki tracą swoje wyjątkowe cechy, za które są tak cenione.

Temperatury w jakich powinny być serwowane poszczególne gatunki wina:

– Wina musujące i szampan 8°C

– Wina białe i różowe (wytrawne) 10°C

– Wina białe i różowe (półsłodkie) 12°C

– Wina białe dojrzewające w beczkach 14°C

– Wina czerwone: lekkie, o owocowym aromacie i bez tanin 14°C

– Wina czerwone o średniej mocy 16°C

– Wina czerwone o mocnym aromacie, dużym stężeniu alkoholu, starsze 18°C

– Wina deserowe i wzmacniane (podawane z przystawkami i serami) oraz słodkie 18°C

– Wina deserowe i wzmacniane (do degustacji) 18°C

Jeśli jednak pojawią się wątpliwości co do temperatury, w jakiej powinien być podawany trunek zaleca się sprawdzić zasugerowaną temperaturę podania na etykiecie produktu. Warto pamiętać, że temperatura ta to nie to samo, co zalecana temperatura spożycia! Temperatura podania jest zawsze niższa od temperatury spożycia, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę czas, który upłynie od momentu nalania wina do kieliszka do momentu faktycznej degustacji. Na przykład, wino Franciacorta podawane w temperaturze 6°C, zostanie wypite w temperaturze około 8°C; wino w kieliszku ogrzewa się mniej więcej o 1°C co 5 minut.

Czytaj jak schłodzić PIWO!