Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? To bardzo popularne pytanie, dlatego postanowiliśmy zamieścić tutaj odpowiedź. To bardzo proste. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad, a kasza jaglana zawsze będzie sypka.
- Szklankę kaszy jaglanej wysypuję na sitko i płuczę pod bieżącą i zimną wodą do momentu, aż woda będzie przezroczysta.
- Przepłukaną kaszę przelewam wrzącą wodą z czajnika.
- Na jedną szklankę kaszy przypada 1 i 1/4 szklaki wody.
- Gotuję wodę w garnczku, dodaję łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.
- Wsypuję i bardzo delikatnie mieszam kaszę dwa razy, aby nie przykleiła się do spodu. Następnie przykrywam pokrywką i gotuję przez 15 minut na najmniejszym ogniu.
- Po 15 minutach wyłączam gaz, zdejmuję garnek z palnika i pozostawiam kasze w garnczku jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe! Kasza powinna być sypka. Nie wolno mieszać jej w trakcie gotowania, bo inaczej wyjdzie nam papka.