Młode ziemniaki wymagają nieco innej techniki gotowania niż te stare. Za to są o wiele lepsze, chrupkie i genialnie smakują z podsmażoną cebulką, koperkiem, boczkiem czy bobem. Zobacz, ile i jak ugotować młode ziemniaki.
JAK UGOTOWAĆ MŁODE ZIEMNIAKI
- Najlepiej wybrać ziemniaki podobnej wielkości. Dzięki temu wszystkie ugotują się w tym samym czasie.
- Preferujemy gotowanie bez obierania ziemniaków. Ale za to trzeba je wcześniej dobrze wyszorować szczoteczką, aby usunąć brud i ziemie.
- Gotujemy wodę z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 kg ziemniaków) i wrzucamy do niej całe, nieprzekrojone ziemniaki.
- Gotujemy na średnim ogniu pod niepełnym przykryciem (zostawiamy lekko odchyloną pokrywkę)
- Gotujemy średnio 10-15 minut, jednak przed wyłączeniem gazu upewnij się, że ziemniaki są już gotowe.
- W tym celu wbij drewniany patyczek do jednego ziemniaka. Jeśli miękko wchodzi – ziemniaki są gotowe.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














