Gotowanie warzyw i ryb jest o wiele bardziej zdrowsze niż pieczenie czy smażenie ich. Dlatego namawiamy Was do zdrowego przygotowywania posiłków. Na przykład warto wiedzieć, jak ugotować rybę. Dzisiaj nauczymy Was, jak ugotować rybę w wywarze.
POTRZEBUJESZ:
- 1 kg wyfiletowanej ryby (łososia, sandacza, szczupaka,pstrąga, dorsza, lina)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- 100 g masła
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy, gotować 20 minut.
- Rybę opłukać, pokroić na 4 kawałki, włożyć do gorącego wywaru, osolić, gotować na małym ogniu 15 minut.
- Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i natką, polać rozpuszczonym masłem. Resztę masła podawać w sosjerce. Rybę podawać z ziemniakami.
- Zamiast 500 ml wody można dać do wywaru 500 ml białego wina.
- Do wywaru można dodać 4 suszone grzybki
- Przecedzony wywar można zagotować z 1 łyżką mąki lub zasmażki i polać nim rybę