składniki:
Jak usmażyć idealnego kotleta? Oto kilka naszych rad!
przyrządzanie:
Schab (koniecznie w temperaturze pokojowej) pokrój na plastry ok 1,5-2cm grubości. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie roztłucz tłuczkiem (przy dotknięciu mięso na całej powierzchni nie powinno mieć zgrubień). Posól mięso z obu stron i odstaw na 10 minut (możesz lekko oprószyć świeżo mielonym pieprzem). W tym czasie przygotuj panierkę – w głębokim talerzu rozkłóć jajka, do drugiego wysyp bułkę tartą.
Panieruj mięso najpierw w bułce, potem w jajku i ponownie w bułce. Smaż kotlety na silnie rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (lub smalcu), po chwili zmniejsz płomień – smaż kotleta 2-3 minuty, a potem jeszcze ok 2 minut z drugiej strony
uwagi:
schab środkowy wieprzowy z najlepszej wieprzowiny jaką uda się kupić
jajka z wolnego chowu
bułka tarta
sól i pieprz