Kojarzą nam się głównie ze śniadaniem w amerykańskim stylu. Chociaż moda na to pieczywo dotarła także do Polski. Jak je upiec w domowym zaciszu? Oto nasz sprawdzony przepis.
składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 g łyżeczki suchych drożdży
- 300 ml wody
- 1 żółtko
- 3 łyżki maku lub sezamu
przyrządzanie:
1. Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
2. Uformować ciasto na kilka kulek. W każdej kulce zrobić otwór.
3. Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut
4. Zagotować wodę, wsypać do niej łyżkę cukru. Na wodzie ostrożnie położyć nasze bajgle. Osuszyć.
5. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.
6. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut.