Domowy jogurt to alternatywa dla kupnych. Idealny na śniadanie i nie tylko. Prosty przepis, który powielicie sami.
składniki:
1 l mleka, pełnotłustego, pasteryzowanego najlepiej od gospodarstwa wiejskiego
kilka łyżek ulubionego jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka w proszku
przyrządzanie:
Mleko zagotuj.
Ściągamy z ognia i odstawiamy, do lekko schłodzonego mleka dodajemy jogurt naturalny, mleko w proszku. Rozprowadzamy trzepaczką.
Zostawiamy mleko w ciepłym miejscu na kilka godzin.
Jogurt jest gotowy, kiedy mleko zmieni konsystencję. Jogurt przekładamy do lodówki. Spożyć w ciągu 3 dni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















