Sekretów idealnego ciasta jest tyle ile przepisów na nie. Każda pani domu ma swoje triki dzięki, który jej tort smakuje wyjątkowo. Zebrałyśmy 6 najbardziej popularnych – specjalnie dla Was. Nic tylko testować ! Dlatego zapraszamy do odkrycia wskazówek jak zrobić idealne ciacho.
KRUCHE CIASTO
Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka ( np. przy ciasteczkach ), to zamiast zwykłego cukru używamy cukru pudru. Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem. Masło użyte do kruchego ciasta powinno być masłem najlepszej jakości o możliwie jak najwyższej zawartości tłuszczu – to właśnie jemu ciasto zawdzięcza swoją kruchość. Jeżeli pieczemy spody do tart czy też babeczek formę bardzo dokładnie wylepiamy ciastem, przykładamy folią aluminiową, dociskamy , następnie wysypujemy np. grochem – takie pieczenie zapobiegnie spływaniu boków ciasta.
CZYTAJ DALEJ >>>