Jest to jeden z najbardziej znanych sosów włoskich. Składa się z pomidorów, cebuli, czosnku. Jak go przygotować? Jak krok po kroku zrobić sos Napoli? Zobaczcie przepis.
składniki:
- 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia cebula;
- ½ doniczki świeżej bazylii;
- 75 ml oleju;
- 100 g parmezanu;
- sól, pieprz do smaku.
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor.
- Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem.
- Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się, tworząc sos.
- Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min.
- Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię.
- Przygotowany sos dokładnie zmiksować – aż do uzyskania aksamitnej masy.