Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Jakie ciasta upiec na święta? 5 podpowiedzi+ przepisy!

 Jakie ciasta upiec na święta? 5 podpowiedzi+ przepisy! Trochę klasyki, trochę nowości! Wszystko słodkie i pyszne! 

 

 

snickers-bar-cookie-by-salt-and-chocolate

 

CIASTO ORZECHOWO- KARMELOWE

 

Składniki na masy:

kostka masła
pół litra mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
puszka masy kajmakowej

Wykonanie:

1. 1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej szklance mleka wymieszaj budyń, i mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Wlewaj zawiesinę do wrzącego mleka i mieszaj intensywnie do zgęstnienia.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Utrzyj masło na puszystą i kremową masę i dodawaj do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.

 

Składniki na warstwę orzechową:

350 gramów orzechów grubo pokrojonych (włoskie lub ziemne)
120 gramów cukru
140 gramów margaryny
3 łyżki miodu

Wykonanie warstwy orzechowej:

1. Na patelnię wyłóż tłuszcz, cukier, miód i orzechy.

2. Gotuj chwilę na małym ogniu. Mieszaj, aby się nie przypaliło.

3. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i wyłóż na 1 placek (oczywiście przed pieczeniem).

 

Składniki na ciasto:

600 gramów mąki
200 gramów margaryny
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
3 łyżki śmietany (18%)
3 łyżki miodu

Wykonanie ciasta:

1. Sodę rozpuść w  occie (będzie się pienić) i natychmiast dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć je (podobnie, jak kruche).
2. Podziel ciasto na 3 równe części.
3. Przygotuj 3 kawałki papieru do pieczenia i obrysuj na każdej dużą, prostokątną blachę do pieczenia. Papier posyp mąką i na każdym rozwałkuj po jednym kawałku ciasta.
4. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową.
5. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Piecz ciasta na papierach, na których były rozwałkowywane. Gotowe ciasto będzie lekko zarumienione.
6. Odstaw placki do ostygnięcia.
7. Posmaruj placek masą budyniową i przykryj drugim ciastem, które posmaruj kajmakiem (kajmak można lekko podgrzać, aby się lepiej rozsmarowywał). Na masę kajmakową połóż placek z orzechami.
8. Zostaw ciasto na noc w temperaturze pokojowej

 

CZYTAJ DALEJ >>>