Warzywa w chrupiącej panierce z egzotycznym w smaku sosem
przepis z kuchni: japońskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 marchewki,
1czerwona papryka
1 duża czerwona cebula
1 brokuł
szklanka oleju do smażenia
2 jajka,
1szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
2 łyżki sosu sojowego
1 szklanka wody
na sos:
1 łyżka pasty wasabi
1/4 łyżeczki curry
1 ząbek czosnku,
150 ml majonezu
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie ymuć. Marchewkę obrać i wraz z papryką pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie talarki, a brokuł podzielić na różyczki.
Z ubitych jaj, mąki , sosu sojowego i zimnej wody przygotować panierkę. Każdy kawałek warzyw maczać w panierce i smażyć w mocno nagrzanym oleju w woku średno 4 minuty. Odsączać na sicie i dodatkowo na papierowym ręczniku.
Z pasty wasabi, majonezu, curry, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotwać gładki sos, który serwować do warzyw