Słyszeliście kiedyś o japońskich naleśnikach? Nie różnią się od naszych smakiem, ale wyglądem. Do tego są puszyste jak chmurki i bajecznie proste do wykonania!
składniki:
- 3 jajka
- niepełna szklanka maślanki
- szczypta soli
- pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju lun innego tłuszczu
przyrządzanie:
- Wśród swoich misek wybierz tą, która jest największa.
- Wbij do środka jajka, dodaj cukru, dolej maślanki, dosyp szczyptę soli i wszystko potraktuj blenderem.
- Teraz skup się na suchych składnikach.
- Kolejno do miski wsypuj: mąkę, sodę i przy końcu proszek do pieczenia
- Wymieszaj już ręcznie, najlepiej rózgą kuchenną
- Foremki potraktuj dowolnym tłuszczem, powinny być mocno naoliwione od środka
- Ułóż je na patelni i zalej masą naleśnikową
- Smaż około 3 minut z każdej strony
- Już usmażone posyp cukrem pudrem
uwagi:
Potrzebujesz okrągłej obręczy lub foremki do ciast