Blanszowany jarmuż propoujemy podać zapieczony pod warstwą ziemniaków i szynki
przepis z kuchni: niemieckiej
czas: 30 minut + 30 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
400 g liści jarmużu
1 kg ziemniaków
150 g szynki konserwowej
150 g zółtego sera
2 łyżki masła
sół, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć, usunąć twarde niejadalne cześci liści (nerwy, ogonki). Blanszować we wrzątku minutę, po czym odsączyć i przelać zimną wodą, posiekać.
Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odsączyć, odparować i przecisnąć przez praskę bądź dokładnie rozdrobnić tłuczkiem. Dodać 1 łyżkę masła, doprawić mocno do smaku solą, pieprzem, gałką. Do nieco wystudzonych ziemniaków dodać tarty ser, pokrojoną w kostkę szynkę. Formę do zapiekanek wysmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaczanej masy, na niej jarmuż, a na wierzch resztę ziemniaków. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.