Jesienny kompot z nutą orientalną. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców to spokojnie możesz użyć mrożonych.

składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 jabłko
- 1 cytryna
- 5 goździków
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki cukru
przyrządzanie:
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki
- Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda
- Przekładamy wszystkie owoce do garnka, zalewamy wodą i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, przyprawy i cukier
- Gotujemy pod przykryciem około 20 minut
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














