
Coś nieskomlikowanego, a niezwykłego - świeże białe pieczywo z awokado, jajkiem na twardo i szczypiorkiem
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2-3 bułki
2 jajka
1 awokado
łyżka masła
kikla kropel soku z cytryny
kilka gałązek sczczypiorku
sól, świezo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Jajka ugotować na twardo z dodoatkiem soli, aby nie pękły skorupki. Wystudzić. Bułki przekroić na połówki. Każdą posmarować cienko masłem. Obrane ze skórki jajka pokroić w plasterki. Awokado przekroić na pół i delilkatnie wyjąć pestkę, a następnie miąższ. Gdy jest to mniej dojrzała sztuka – cienko obrać. Skropić sokiem z cytryny. Miąższ pokroić w cienkie plasterki. Jajka i kawałki awokado ułożyć na pieczywie,udekorować posiekanym szczypiorkiem. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













