Kapary albo się uwielbia, albo się ich nie cierpi. W każdym z przypadków warto coś o nich wiedzieć więcej.
Kapary, kapar – drzewa, krzewy lub pnącza, z rodziny kaparowatych. Łącznie w rodzinie tej jest około 250 gatunków, w tym dwa trujące. Kapar może rosnąć dosyć długo, nawet do 30 lat, jednak najlepszy smak osiąga się zbierając kwiaty z drzewek 3-6 letnich. Kwiaty kaparów marynowane są w różny sposób – wykorzystuje się tu olej, ocet, zalewę solną.
Tak przygotowane kapary są idealnym dodatkiem do dużej ilości dań w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój specyficzny, mocny i zdecydowany smak, wykorzystywane są głównie jako przyprawa. Dodaje się je głównie do sosów, sałatek, pizzy. Wyjątek stanowią owoce (alcaparones), które spożywa się głównie jako przekąskę wraz z serami do czerwonych win.
DO CZEGO DODAĆ KAPARY? CO Z NIMI PRZYRZĄDZIĆ? SPRAWDŹ>>>
Znane są na stołach od tysiącleci. Zajadali się nimi starożytni Grecy, a stare polskie książki kucharskie udowadniają, że były niegdyś bardzo popularne na polskich dworach szlacheckich jako przyprawa. W niektórych regionach Włoch uważane są za naturalny afrodyzjak.
Obecnie hodowane są głównie w basenie Morza Śródziemnego i południowych stanach USA.