Przepis na pyszne kapuśniaczki.
składniki:
- szklanka mleka
- pół łyżeczki soli
- łyżka cukru
- 4 żółtka
- 20 dag masła
- 6 dag drożdży
- mąka
- 1 kg młodej kapusty
- cebula
- 20 dag sera białego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny i ziołowy
przyrządzanie:
- Mleko doprowadź do wrzenia i odstaw. Z podanych składników zagnieć ciasto. Ma wyglądać jak to na tradycyjne pierogi. Pozostaw na 15 minut.
- Kapustę poszatkuj, ugotuj i odciśnij. Cebulę drobno pokrój, usmaż i dodaj do kapusty wraz z serem i przyprawami.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół cm. Wykrawaj prostokąty, nakładaj na nie farsz i zawijaj jak roladki.
- Posmaruj rozmąconym białkiem. Piecz w temp., 180 stopni C na złoty kolor.