Kapuśniak w wersji odmłodzonej, a to za sprawą młodej kapusty, którą już za niedługo dostaniecie w sklepach i na targach. Przepyszny przepis sprzed lat! Koniecznie wypróbujcie! Ciekawostka: w niektórych rejonach Polski, kapuśniak podaje się z makaronem!
składniki:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- laska kiełbasy
- kawałek dobrej jakości boczku
- 3 litry rosołu lub wody
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- główka młodej kapusty
- sól, kminek, pieprz, majeranek
- szczypiorek, koperek, pietruszka do dekoracji
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa bardzo dokładnie umyj. Marchewki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Kapustę poszatkuj.
- Gotuj kapustę w wywarze lub wodzie około 10 minut, w tym czasie pokrój na drobno mięsne dodatki i podsmaż je na tłuszczu. Odstaw.
- Do wywaru z kapustą dołóż kiełbasę, boczek. Gotuj wszystko kolejne 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem.
- Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj kolejne 15 minut.
- Posiekaj zieleninę.
- Do wywaru dodaj przecier pomidorowy, zieleninę. Zagotuj, dopraw ponownie jeśli trzeba.