Przepis na małą przekąskę, szaszłyki z karczku na patyku znakomicie nadające się na wieczorne grilowanie w gronie przyjaciół bądż rodziny.
Składniki:
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
- łagodna przyprawa do grilla
- zioła: bazylia i oregano
- olej
Przygotowanie:
W przeddzień grilla należy mięso pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm. Następnie przygotowujemy głęboką miskę, gdzie będziemy układać mięso. W osobnej miseczce robimy marynatę. Mieszamy musztardę z przyprawami do grilla oraz ziołami i olejem, a następnie obtaczamy po kolei każdy kawałek mięsa w marynacie i układami piętrami na sobie w głębokiej misce. Resztę marynaty wlewamy od góry na mięso i przykrywamy folią kuchenną chowając do lodówki. Rano można obrócić mięso, aby kawałki, które leżały na górze przez całą noc też mogły nabrać smaku i aromatu marynaty. Zostawiamy mięso do momentu przyrządzania grilla. Zaczynamy robić szaszłyki. Rozkładamy mięso i ładne pełne kawałki odkładamy na bok w zależności od ilości osób i na co kto będzie miał ochotę, ich nie będziemy kroić. Resztę kroimy w większą kostkę 2,5 cm x 2,5 cm i odstawiamy do miseczki. Paprykę myjemy, pozbywamy się nasionek i także kroimy w kostkę rozmiarami odpowiadającą mięsu. Cebule kroimy w 3 mm plastry, doda smaku mięsu podczas grillowania. Kiełbaski kroimy 1 cm plastry tak jak i umyta wcześniej cukinię. A następnie wszystkie składniki nabijamy na patyki do szaszłyków przemieniając ich kolejność, ale tak by papryka lub cebula oddzielała od siebie mięsa. Na koniec wszystko obsypujemy pikantną przyprawą do grilla i kładziemy szaszłyki i mięsa na ruszt. Znakomitym dodatkiem będą pieczone ziemniaki w folii aluminiowej i sałatka ze świeżych warzyw.