Karczochy, poza walorami smakowymi, mają także wiele właściwości leczniczych. Wyciąg z tego warzywa można kupić w każdej aptece, ale w kuchni nadal jest rzadkim gościem. Szkoda, bo dodany do potraw nadaje im niezwykłego smaku. Uważany jest także za afrodyzjak. Poznajmy więc Pana Karczocha!
Jak jeść karczocha?
Często je się go palcami, odrywając listek po listku, aż dochodzi się do jego serca, czyli najsmaczniejszej części. Nie zdziwcie się także, gdy w restauracji na stole – jeśli zamówimy danie z karczocha – pojawi się miseczka z wodą. Służy ona do wypłukania rąk po zjedzeniu płatków, przed pokrojeniem dna kwiatowego. Obranie karczocha może przysporzyć trochę trudności. Przygotowując go trzeba pozbawić warzywo zewnętrznych stwardniałych i mięsistych okryw kwiatostanu, by dotrzeć do jadalnej części główki. Jeśli jest młody – stwardniałych liści jest niewiele, jeśli już lekko przerośnięty – trzeba się nieźle naobierać.