Przepis na potrawę, która znakomicie nadaje się na danie główne. Karkówkę kroimy na plastry, obsypujemy przyprawami, przekładamy pieczarkami, oblewamy sosem i pieczemy. Szczegóły przygotowania mięsa poniżej.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 op. zupy w proszku grzybowej
- 1 op. zupy w proszku cebulowej
- 500 ml śmietany 12%
- pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę kroimy, trochę rozbijamy i posypujemy pieprzem.
- Pieczarki kroimy w plasterki i przekładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian pieczarki karkówka pieczarki (można jeszcze jedną warstwę jak kto lubi).
- Mieszamy śmietanę z zupkami (chodzi o proszek nie gotujemy zup) i polewamy wszystko.
- Zakrywamy naczynie i pieczemy aż karkówka będzie miękka.
- Nie solimy mięsa tylko pieprzymy bo zupy są wystarczająco słone.