Przepis na potrawę, która znakomicie nadaje się na danie główne. Karkówkę kroimy na plastry, obsypujemy przyprawami, przekładamy pieczarkami, oblewamy sosem i pieczemy. Szczegóły przygotowania mięsa poniżej.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 op. zupy w proszku grzybowej
- 1 op. zupy w proszku cebulowej
- 500 ml śmietany 12%
- pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę kroimy, trochę rozbijamy i posypujemy pieprzem.
- Pieczarki kroimy w plasterki i przekładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian pieczarki karkówka pieczarki (można jeszcze jedną warstwę jak kto lubi).
- Mieszamy śmietanę z zupkami (chodzi o proszek nie gotujemy zup) i polewamy wszystko.
- Zakrywamy naczynie i pieczemy aż karkówka będzie miękka.
- Nie solimy mięsa tylko pieprzymy bo zupy są wystarczająco słone.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













