Każdy, kto organizuje imprezę karnawałową chce, aby była ona wyjątkowo udana. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu. Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto trzy przepisy na dania, które z pewnością zasmakują waszym karnawałowym gościom.
Kremowy dip z tahiny
Tahina to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Doskonale smakuje z dodatkiem miodu – w tej wersji najlepiej kosztować ją ze świeżym pieczywem. Wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów oraz jako dip do mięs i warzyw. Tahina to również główny składnik orientalnych zup i wyśmienitej, śródziemnomorskiej chałwy. Na karnawałowy wieczór polecamy tahinę z dodatkiem natki pietruszki i jajka.
Składniki:
1 – 3 ząbki czosnku
½ szklanki tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
½ szklanki soku z cytryny
6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
1 jajko ugotowane na twardo
woda
sól do smaku
Czosnek przepuścić przez wyciskacz, rozetrzeć z solą i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie dodać tahinę i ciągle mieszając wlać pozostały sok z cytryny. Dodać wody, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wsypać posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać. Potem przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w plasterki i przystroić nim gotowy dip. Podawać z chlebkiem pita lub świeżym pszennym pieczywem.