- 1 karp
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 kromki bułki
- 1 kiszony ogórek
Sos:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kostka rosołowa
Rybę sprawić, umyć, pokroić, skroplić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać, pokroić, zalać wodą, ugotować z kostką rosołową, prztrzeć przez sito, przyprawić. Wymieszać mąkę z tartą bułką, jajko roztrzepać z pieprzem. Rybę zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju. Bułkę pokroić w kostkę, podpiec na patelni. Rybę podawać z sosem, grzankami i ogórkiem.