Pyszna, kremowa zupa kartoflanka z warzywami. Idealna na jesienne chłody.
składniki:
- 500 g ziemniaków
- marchew
- 150 g selera korzeniowego
- por
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g klarowanego masła
- około 2 litry bulionu
- sol, pieprz, zmielony kminek
- majeranek do smaku
- 150 g śmietany 18%
- 100 wędzonego boczku
przyrządzanie:
- Ziemniaki, marchewkę, seler umyć, pobrać, pokroić w drobną kostkę.
- Pora oczyścić, opłukać i pokroić w krążki.
- 2 cebule i czosnek obrać, pokroić na drobno.
- Wszystkie warzywa poddusić na maśle, po chwili dodać bulion i doprawić sola, pieprze, kminkiem.
- Gotować około 15 minut.
- Z zupy wyjąc 1/3 porcji warzyw. Pozostałą część zmiksować, dodać majeranek, śmietanę, wymieszać.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
- Resztę cebuli obrać, pokroić w krążki, dodać do boczku, podsmażyć.
- Następnie dodać warzywa wyjęte z zupy, podgrzać.
- Boczek z jarzynami dodać do zupy, doprawić całość. Podawać na ciepło.