Kasza przez wielu z nas postrzegana jest jako zdrowe, ale niekoniecznie smaczne jedzenie. Pierwsza myśl jaka przychodzi nam do głowy to rozgotowany gulasz i sałatka z kiszonego ogórka. To stereotypowe danie powoduje, że często rezygnujemy z jedzenia pysznych ziaren, zastępując je makaronem czy ziemniakami. Zupełnie niepotrzebnie. Na szczęście kasze triumfalnie wracają do codziennego menu, stając się produktem fit i trendy. Bogaty wybór sprawia, że z kaszy można wyczarować właściwie wszystko, a ona sama może się stać królową naszego stołu.
Dlaczego warto jeść kaszę?
Jest delikatna, lekka i aromatyczna. Można podawać ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno na słodko jak i wytrawnie, sama oraz w połączeniu z rozmaitymi dodatkami. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych kasze mają sporo zalet, każda ma inny wachlarz wartości odżywczych i cennych pierwiastków dla naszego organizmu. Jest produktem naturalnym
i nieprzetworzonym. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu doskonale wspiera osoby dbające o linię. Niestety paradoksalnie wiele z nich chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów, w pierwszej kolejności eliminuje z diety węglowodany, zastępując je produktami wysokobiałkowymi. Produkty zbożowe nie bez przyczyny odgrywają istotną rolę w piramidzie żywieniowej człowieka. To właśnie one powinny pokrywać przynajmniej 50% dostarczanej w ciągu dnia energii. Późną jesienią, gdy dni są coraz krótsze i częściej dopada nas melancholia musimy szczególnie zadbać o dobry humor i wysoki poziom energii. Prawidłowo zbilansowana, zdrowa dieta oznacza zatem konieczność włączenia kasz do jadłospisu. Zamiast jednak jasnego pieczywa, zwykłego makaronu czy białego ryżu, które są ubogie w wartości odżywcze, powinniśmy wybierać produkty z pełnego ziarna, które dostarczą do organizmu cenne witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy.
Kasze, które na polskich stołach goszczą już od wieków z całą pewnością należą do tej wartościowej grupy i powinny stanowić fundament naszej diety. Niegdyś nieco zapomniane teraz znów dzięki coraz większej świadomości społecznej zaczynają powracać na nasze stoły stając się modnym, inspirującym i co najważniejsze – zdrowym elementem potraw.
Kasza co to takiego?
Na kaszę składają się jadalne części nasion zbóż. Możemy wyróżnić ich kilka rodzajów, a kategoryzuje się je ze względu na to, z jakiego zboża zostały uzyskane: jęczmienne, gryczane, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydziane i ryż oraz na ich stan rozdrobnienia: krupa, łamane oraz drobne.
Produkcja wszystkich kasz wygląda podobnie ziarna lub nasiona są polerowane lub łamane i polerowane. Niezależnie jednak od rodzaju czy wielkości, wszystkie dostarczają nam znacznych ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Są też źródłem dobrze przyswajalnego białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza. Po jej spożyciu czujemy sytość przez dłuższy czas, mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami, a i kolejna spożywana przez nas potrawa może być mniej obfita. Ponad to regularne jej spożywanie może przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

Orkisz to niemodyfikowana odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany i ceniony. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników igrzysk.
W XII wieku dobroczynne właściwości tego zboża rozpropagowała przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda, wizjonerka i uzdrowicielka. Mniszka uważała, że orkisz jest bardziej wartościowy niż pozostałe zboża, a ponad to jest doskonałym środkiem leczniczym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco.
Dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Poza tym rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu oraz poprawia koncentrację. Kasza orkiszowa zawiera bardzo duże ilości białka i błonnika. Kasza orkiszowa to produkt podobny do kaszy gryczanej czy pęczaku – ma dość duże, łuskane ziarna, które można ugotować do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu.
Orkisz wykorzystywany do produkcji tej kaszy pochodzi z własnego gospodarstwa rolnego firmy Melvit.
Sugerowana cena detal: opakowanie 400 g. ok. 4 zł.

Kasza owsiana powstaje z owsa – zboża, które wielu z nas spożywa w formie płatków owsianych. Jest cennym źródłem białka oraz doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów lub jako dodatek do sałatek. Polecana jest osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest produktem wysoko-błonnikowym, bogatym w witaminy z grupy B, aminokwasy, sole mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie kaszy obniża także poziom cholesterolu we krwi.
Sugerowana cena detal: opakowanie 400 g. ok. 3 zł.
BULGUR
Jest jedną z najstarszych kasz. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu. Powstaje powstaje poprzez tłuczenie ziaren pszenicy durum. W Polsce rzadko pojawia się na stołach, a szkoda. Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i ma od niego dużo więcej wartości odżywczych. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6. Jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Przeprowadzone badania na Uniwersytecie Kuopio w Finlandii dowiodły, że kasza bulgur posiada właściwości pobudzające kurczenie się komórek tłuszczowych. Jest zalecana dla diabetyków, gdyż nie powoduje dużych skoków stężenia glukozy we krwi i insuliny w porównaniu np. z ryżem czy ziemniakami. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatek, zup czy faszerowanych warzyw. Można jeść ją na śniadanie, w chłodniejsze poranki – z ciepłym mlekiem, miodem i owocami pomoże rozgrzać organizm.
Sugerowana cena detal: opakowanie 400 g. ok. 4,50 zł.
Od teorii do praktyki…
Teraz, gdy znane są nam już zalety kasz, nie pozostaje nic innego, jak przekonać się o nich osobiście. Na stronie internetowej http://melvit.pl/kaszenasze/ Maia Sobczak, autorka bloga i książki „Qmam Kasze. Powrót do korzeni” oraz największa ambasadorka i propagatorka tych ziaren, zabierze nas do krainy kaszy. Przygotuje inspirujące dania, zaprezentuje nowe, zaskakujące połączenia smakowe oraz udowodni, że kasza nie tylko jest zdrowa, ale również pyszna.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














