Uwielbiamy gotować prosto, szybko i smacznie. Oto kaszotto z brokułem z dodatkiem prażonych migdałów.
składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- około 800 ml bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- 1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
przyrządzanie:
- Brokuł dzielę na różyczki, gotuję przez chwilę we wrzątku i odstawiam.
- W głębokiej patelni rozgrzewam olej, podsmażam posiekaną cebulę. Wsypuję opłukaną i osuszoną kaszę pęczak i smażę na małym ogniu przez 2 minuty. Wlewam wino, cały czas mieszam do czasu aż wino wyparuje. Następnie małymi porcjami wlewam gorący wywar, za każdym razem dopiero wtedy,gdy poprzednia część zostanie wchłonięta przez kaszę.
- Pod koniec gotowania do kaszy dodaję brokuł, delikatnie mieszam, dodaję przyprawy. Gdy kasza jest miękka ściągam patelnie z gazu.
- Na suchej patelni prażę płatki migdałowe, posypuję nimi kaszotto.
uwagi: