Ten deser was zaskoczy. Oto lodowy torcik: połączenie bezy i lodów, z dodatkiem kawowego aromatu. Niebo w gębie. Zapewniamy, że zasmakuje nawet tym, którzy za kawą nie przepadają.
składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 30 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
- 1 łyżka likieru kawowego
- 100 g gniazdek bezowych
przyrządzanie:
Ubić śmietanę, aż będzie gęsta, ale niezbyt sztywna. Drobno posiekać czekoladę, wmieszać razem z likierem do śmietany. Pokruszyć bezy (niezbyt drobno), dodać do masy. Keksówkę wyłożyć dużym kawałkiem folii spożywczej (tak, by potem przykryć zawartość). Przełożyć masę do keksówki, okryć zwisającą folią. Wstawić do zamrażalnika na minimum 8 godzin lub najlepiej, na całą noc.