Pomysł na chłodzący deser. Mus z kefirem, śmietaną i owocami. Brzmi dobrze, prawda? Skosztuj i daj znać jak smakuje Tobie.
składniki:
- opakowanie kefiru
- 200 g śmietany
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
- 1 szklanki wody
- 250 g dowolnych owoców
- Można też dodać orzechy
przyrządzanie:
- Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać połową szklanki przegotowanej ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia.
- Na małym ogniu, stale mieszając, by dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygła.
- Kefir, śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę.
- Nie przerywając ubijania, wąskim strumieniem powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
- Ubijać jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita gładka masa.
- Dokładnie umyć na papierowym ręczniku owoce.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem nałożyć owoce.