Najprostsze przepisy czasem są najlepsze! Oto tradycyjny keks czekoladowy, które robiły wasze babcie. To ciasto jest naprawdę pyszne i zaskakuje delikatnością.
składniki:
- 200 g czekolady,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki kawy,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 szklanki kefiru
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
Czekoladę i masło rozpuścić podgrzewając.Cały czas mieszać.Dodać napar z kawy(powinien być mocny).Następnie lekko ostudzić i dodać cukier.Wymieszać.Dodawać po 1 jajku.Dobrze wymieszać.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę,kakao,sodę,proszek do pieczenia i sól.Dodawać do czekolady na przemian z kefirem.Wyłożyć do natłuszczonej formy.Piec ok.1 godziny 20 min.Sprawdzić patyczkiem.Zostawić w formie do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.