Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.
przepis z kuchni: polskiej
Chcą mieć biały i smaczny klejek, czy to dla chorego, czy też na zupę, trzeba wstawić kaszy jęczmiennej, owsianej lub perłowej w miękkiej wodzie zimnej tyle, żeby była na gęsto, gdy się zacznie gotować, włożyć łyżkę młodego masła, niech się z nim gotouje póki się zupełnie nie rozklei; wtedy mieć osobno wstawioną czystą wodę źródlaną gotującą się, kaszę rozbić do białości, rozprowadzić wodą gorącą w miarę jak kto lubi rzadszy lub gęstszy klejek, przecedzić przez sitko i dopiero posolić wydając na stół, gdyż jeżeli pierwej solony, to zczerwienieje. Dając go na zupę, przygotować różne gatunki rodzenków oparzone i opłukane, migdały poszadkowane w przecedzony klejek wsypać, dodać cukru łyżkę, dać się raz zagotować, wlać w wazę w której powinny już być włożone grzaneczki w kostkę krajane i usmażone w maśle.