składniki: 
- 25 dag serka homogenizowanego
 - jajko
 - 3 kopiate łyżki mąki
 - sól
 
- pół kg wiśni bez pestek
 - szklanka cukru
 - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
 - 3 łyżeczki żelatyny
 - 3 łyżki wody
 
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Kładź kluseczki łyżeczką na wrzątek, chwilę pogotuj, odcedź.
 - W garnuszku podgrzewaj wiśnie z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotuj.
 - W 3 łyżkach wody rozpuść mąkę ziemniaczaną.
 - Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody.
 - Do wiśni dodaj rozpuszczoną mąkę i żelatynę, chwilę podgrzewaj, mieszając. Polej placuszki.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















