składniki:
- 25 dag serka homogenizowanego
- jajko
- 3 kopiate łyżki mąki
- sól
- pół kg wiśni bez pestek
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Kładź kluseczki łyżeczką na wrzątek, chwilę pogotuj, odcedź.
- W garnuszku podgrzewaj wiśnie z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotuj.
- W 3 łyżkach wody rozpuść mąkę ziemniaczaną.
- Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody.
- Do wiśni dodaj rozpuszczoną mąkę i żelatynę, chwilę podgrzewaj, mieszając. Polej placuszki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















